4.4.2016

Napposia nassuihin :)



Orijen lähetti meille testattavaksi Orijen Whole Prey Six Fish -kissanruokaa, jota olemme nyt muutaman päivän maistelleet. Ruoka on valmistettu Kanadan Albertassa, ja sisällysluettelo vaikuttaa varsin kivalta: Ainoana proteiinilähteenä on käytetty tuoretta kalaa, jota ruuassa on peräti 80 %. Valmistajan mukaan kala on luonnonvaraista, ja laadultaan ihmisravinnoksi kelpaavaa. Muun muassa lohta, silliä ja seitiä sisältävä ruoka on myös viljaton ja matalahiilihydraattinen. Hiilihydraattilähteenä on käytetty herneittä ja linssejä. Voisin kuvitella, että tämä ruoka olisi monen allergikkokissan pelastus.

Oho, tää on jotain uutta makua!
*Nuuh nuuh*, haisee kalalle..
Kissa on sataprosenttinen lihansyöjä, jonka ruokaympyrän ideaali sisältö on sama kuin hiiren sisältö eli kosteutta on noin 70 %, proteiineja 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1-2 % ja kuitua alle 1 %. Luista kissa saa hippusen kalkkia ja muita hivenaineita. Koska kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta syöttää kissoilleen raakaruokaa, on laadukas nappula tai märkäruoka hyvä vaihtoehto kissalle. Orijenin Whole Prey Six Fish –ruuassa kosteuden määrä on 10%, raakaproteiinin 42%, ja rasvan 20%. Koska kyseessä on kuivaruoka, ja kissat eivät varsinaisesti tunne janoa, kuivaruuan ohella olisi hyvä syöttää myös märkäruokaa tai mikä parempaa: raakaa lihaa. Kissanruuassa suuri rasvan määrä ei ole ongelma, sillä rasvainen ruoka on kissan mielestä maittavaa, eikä runsasrasvaisen ravinnon ole todettu olevan haitallista kissalle. Lisäksi kissan on saatava tietty määrä eläinperäisiä rasvoja saadakseen aineenvaihdunnalleen välttämättömät rasvahapot. Niiden puutteesta kärsivällä kissalla esiintyy mm. ihon ja karvapeitteen huonokuntoisuutta sekä lisääntymishäiriöitä. Kalsiumin ja fosforin suhde tärkeä, ja tässä ruuassa oikea, sillä esimerkiksi pennulla liian vähäinen kalkin määrä suhteessa fosforiin voi johtaa luiden haurastumiseen ja luunmurtumiin (paper bone disease). Orijen-kissanruoka ei sisällä keinotekoisia säilöntäaineita, vaan se on säilötty luonnollisella E-vitamiinilla.

Mutta ompas maukasta!
Ykköskriteerini eläinten ruuissa on viljattomuus. Yleensä viljaa käytetään halpana energia- ja proteiinilähteenä kissanruoissa, mutta kissat eivät kuitenkaan ole kehittyneet syömään käsiteltyjä viljanjyviä. Vilja on monien terveyshaittojen pääsyyllinen, pahimpina niistä ylipaino, diabetes ja ruoansulatusongelmat. Muita viljaa sisältävän ruuan ongelmia ovat turkin huonokuntoisuus, haiseva hengitys ja hammaskivi, ilmavaivat ja pahanhajuinen uloste, korvien töhnääntyminen jne..
Maistuvuudeltaan Whole Prey Six Fish -ruoka on hyvää, ja se kelpaa kaikille. Kissanpennut syövät tällä hetkellä päivän aikana melko suuria määriä nappulaa, märkäruokaa sekä raakaa lihaa, eikä kenelläkään ole mennyt vatsa sekaisin uudesta ruuasta. 

Kasvava kissa, kantava tai imettävä naaras, toipilas, vanha tai erityisen nirso kissa vaativat erikoishuomiota ruokinnan suhteen. 
Kissaliitto, Kissanomistajan opas: 

"Kuivamuonaa monet kissat nakertelevat välipaloina, mutta jotkut eivät muuta söisikään. Kuivaruoan tulee olla laadukasta virtsakiviriskin vähentämiseksi, ja kissan riittävästä juomisesta on ehdottomasti huolehdittava. Mikäli kissa nauttii lähes yksinomaan teollista kissanruokaa, kissanomistajan kannattaa huolellisesti perehtyä niiden koostumukseen ja valita hyvälaatuinen ruoka. Turvallisimmat vaihtoehdot kuivamuonista ovat ne, joissa on mahdollisimman suuri lihapitoisuus, oikeanlainen koostumus ja/tai joihin on lisätty metioniinia alentamaan virtsan happamuutta ja siten vähentämään liian korkeassa virtsan pH:ssa muodostuvien struviittikiteiden syntyä. Toisaalta liiallinen happamoittavien ruokien syöttäminen voi aiheuttaa liian virtsan liian alhaisen pH:n, joka puolestaan johtaa kalsiumoksalaattikiteiden ja -kivien syntyyn. Luontaisella liharuokavaliolla kissan virtsan pH pysyttelee välillä 6,3 - 6,8, pidempiaikaiset ylitykset ja alitukset johtavat lähes aina virtsakivien syntyyn. Kuivamuonan voi myös liottaa nesteeseen (vesi, piimä, kerma, suolaton lihaliemi) ja tehdä siitä lihan kanssa tarjoiltava lisuke. Koska kissa on alun perin kuivien alueiden eläimenä tottunut saamaan tarvitsemansa nesteen saaliseläintensä mukana, on sen luontainen janontunne huomattavan heikko. Kun pH-säädön sisältäviä kuivaruokia syövilläkin kissoilla on todettu virtsakiviä, on syynä silloin liian vähäinen nesteen saanti. "



1 kommentti: